Παρασκευή,

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΗΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
(για ενημερωτικά μηνύματα)
καταχωρήστε τον πιο πάνω κωδικό:

Σεβόμαστε τη μυστικότητα των προσωπικών δεδομένων σας! Τα στοιχεία επαφής θα χρησιμοποιηθούν για λόγους αποστολής αυτού του μηνύματος μόνο, δεν θα αποθηκευτούν αλλά ούτε και θα μοιραστούν σε τρίτους.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Συμβουλές προς γονείς

Αν έχετε υποψίες ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες, ζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια από αναγνωρισμένους φορείς (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Παγκύπριος Σύνδεσμος Δυσλεξίας). Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο γρήγορα δεχθεί το παιδί τη βοήθεια, τόσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται στην αγωγή.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

 

1. Μιλήστε στους δασκάλους. Πιστεύουν και αυτοί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
2. Ζητείστε τους τις εισηγήσεις τους, για το τι μπορείτε όλοι μαζί να κάνετε γι' αυτό.
3. Ζητήστε να δει εσάς και το παιδί σας ένας εκπαιδευτικός (ή σχολικός) ψυχολόγος. Με απλές εξετάσεις (tests) ο ψυχολόγος μπορεί να εντοπίσει τα προβλήματα του παιδιού σας και να εισηγηθεί τρόπους για να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.
4. Αν ο δάσκαλος σας πει "μην ανησυχείτε θα τα καταφέρει", ρωτείστε τον πως μπορεί να το κάνει.
5. Αν ο δάσκαλος σας πει ότι υπάρχουν πολλά παιδιά χειρότερα από το δικό σας πρέπει να ανησυχήσετε. Αν ο δάσκαλος είναι απασχολημένος με τόσα πολλά προβλήματα, το παιδί σας πιθανόν να μην πάρει βοήθεια. Σιγουρευτείτε ότι θα βοηθηθεί.
 

Μερικά παιδιά αναπτύσσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Οτιδήποτε από το να βρέχουν το κρεβάτι τους, ως το να αρνιούνται να πηγαίνουν στο σχολείο και να συμπεριφέρονται βίαια. Πιθανόν τότε να πείτε ότι οι δυσκολίες του στο διάβασμα και το γράψιμο οφείλονται στα προβλήματα συμπεριφοράς. Σίγουρα αυτό δεν ισχύει. Μάλλον ισχύει το αντίθετο.  

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΤΟΤΕ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ ΑΝ  ΔΕ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ.

 

" Έχουμε 2 επιλογές:
Να οργώσουμε νέο έδαφος ή
να αφήσουμε τα αγριόχορτα να μεγαλώσουν... "
- J. Westover -

 

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:
1.
Διδάξτε του να κάνει πράγματα μόνος του.
2. Δώστε του βοήθεια να ξεχωρίζει το δεξί από το αριστερό (π.χ. ένα ρολόι στο χέρι που θα θυμίζει ότι το αριστερό χέρι είναι αυτό με το ρολόι).
3. Αποφεύγετε την αποτυχία στο σπίτι. Έχει αρκετή στο σχολείο. Το σπίτι πρέπει να είναι ασφαλής χώρος.
4. Μην του δείχνετε την ανησυχία σας.
5. Μιλήστε του για τα προβλήματα του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι όλοι έχουμε θετικά και αρνητικά σημεία. Να θυμάστε ότι γνωρίζει τα δικά του αρνητικά και κατηγορεί τον εαυτό του γι'αυτά.

 Να είστε θετικοί
Ενθαρρύνετε το στα πράγματα που μπορεί να κάνει καλά.
1. Μην του λέτε μόνο να προσπαθεί πιο σκληρά.
2. Μην κάνετε συγκρίσεις με άλλους στην οικογένεια ή στο σχολείο.
3. Μην αφήνετε άλλα παιδιά να τον κοροϊδεύουν για ό,τι δεν μπορεί να κάνει. Πέστε τους τα πράγματα που καταφέρνει.
4. Διαβάζετε του μεγαλόφωνα άσχετα με την ηλικία του, όσο πιο πολύ μπορείτε.
5. Ενθαρρύνετε το να προχωρά με τους δικούς του ρυθμούς, εστιάζοντας πάντα στην προσπάθεια.
6. Μην του επιτρέψετε να κάνει την δυσλεξία δικαιολογία.
7. Βρείτε χρόνο να παίζετε μαζί του παιγνίδια, ιδιαίτερα αυτά που χρησιμοποιούν λέξεις (π.χ. να πούμε λέξεις που αρχίζουν από ε, ή να παίξουμε το παιχνίδι πρόσωπα, ζώα πράγματα κ.λ.π.) Το σπίτι πρέπει να είναι τόπος μάθησης αλλά όχι τόπος θεραπευτικής διδασκαλίας. Αν δυσκολεύεται στα μαθηματικά μπορείτε να βρείτε πολλά παιχνίδια στο διαδίκτυο ή να παίξετε στο σπίτι με τράπουλα παιχνίδια που απαιτούν πρόσθεση (τριαντα ένα).
8. Εγκαθιδρύστε μια ρουτίνα γι' αυτό και προσπαθείστε να έχει λιγότερες ενοχλήσεις.
9. Ρωτήστε το για το πρόγραμμα του και βοηθείστε το να οργανωθεί.
10. Βάλτε στόχους συζητώντας μαζί του και αναρτήστε τους πάνω στο ψυγείο ή πάνω στο γραφείο του. Με την επίτευξη ενός στόχου κάντε του ένα δώρο ή μια έκπληξη που ήθελε. Να θυμάστε οι στόχοι σας να είναι μικροί και συγκεκριμένοι. Δε βοηθά ο στόχος "θα γίνω καλύτερος μαθητής". Βοηθητικός είναι ο στόχος: "μέχρι τα Χριστούγεννα θα μάθω την προπαίδεια του 5 και του 6"

Να είστε επίμονοι
1. Δημιουργήστε καλές σχέσεις μεταξύ σας και των δασκάλων. Να θυμάστε ότι θέλετε ο δάσκαλος να είναι ο σύμμαχος σας.
2. Εγκαθιδρύστε ένα δίκτυο επικοινωνίας με το σχολείο και συνεχίστε το.
3. Αν ένας νέος δάσκαλος φτάσει στο σχολείο, πηγαίνετε να τον γνωρίσετε.
4. Μην υποθέσετε ότι οι εκθέσεις και οι πληροφορίες αυτόματα θα περάσουν στον καθένα που τις χρειάζεται. Ευγενικά σιγουρευτείτε ότι τις έχουν πάρει.

 

Να γνωρίζετε ότι
1. Θα έχει πολλές απογοητεύσεις, αλλά θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτές και μπορεί να βοηθηθεί να τις αποφεύγει τις περισσότερες φορές.
2. Χρειάζεται βοήθεια να οργανωθεί.
3. Πρέπει να μαθαίνετε τα δικαιώματα σας σαν γονείς και τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών αρχών.
4. Πάνω απ'όλα πρέπει να θυμάστε ότι η υποστήριξη σας, η ενθάρρυνση και κατανόηση σας είναι πιο πολύτιμα από οποιαδήποτε εκπαίδευση μπορεί να κάνει ή να μην κάνει γι'αυτό.
5. Διδάξετε του ότι η δυσλεξία δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται, αντίθετα πρέπει να μπορεί να το ομολογεί όπου χρειάζεται, και ακόμη να κάνει χιούμορ για αυτό παρά να προσπαθεί να το κρύψει.

 

"Συνήθως ο χαρακτήρας καθενός
διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες του
και τις ψυχκές του διαθέσεις ".
- Πλάτων -

 

 

Παιδίατρος Portal
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ
γονείς, εκπαίδευτικοί & άλλοι ενδιαφερόμενοι
Τι ΔΕΝ είναι δυσλεξία
ΟΡΑΜΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ
Μια κοινωνία, όπου τα άτομα με Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία/Δυσλεξία αναπτύσσουν τις ικανότητες τους και βιώνουν ένα ευτυχισμένο παρόν και ευοίωνο μέλλον.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ...
...στους δασκάλους και στους γονείς των μαθητών με δυσλεξία και σε όσους είναι ανάγκη να βελτιώσουν την ενσυναίσθησή τους για τους δυσλεκτικούς μαθητές.