Παρασκευή,

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΗΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
(για ενημερωτικά μηνύματα)
καταχωρήστε τον πιο πάνω κωδικό:

Σεβόμαστε τη μυστικότητα των προσωπικών δεδομένων σας! Τα στοιχεία επαφής θα χρησιμοποιηθούν για λόγους αποστολής αυτού του μηνύματος μόνο, δεν θα αποθηκευτούν αλλά ούτε και θα μοιραστούν σε τρίτους.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μέσα στην τάξη η νηπιαγωγός ή ο εκπαιδευτικός, κατά περίπτωση, πρέπει να διαβάζει μεγαλόφωνα όσο περισσότερο γίνεται, όχι όμως μακροσκελή παραμύθια με δύσκολη πλοκή και για πολλή ώρα. Κάθε μέρα πρέπει να διαβάζει για 5-10 λεπτά ένα σύντομο παραμύθι ή ιστορία, που να διαρκεί μια εβδομάδα, και θα έχει μία ή δύο «χαρακτηριστικές» προτάσεις, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά. Αυτός ο επαναληπτικός «ρυθμός» λέξεων και φράσεων ενθουσιάζει και «παρασύρει» τα παιδιά τόσο που, στο τέλος, θέλουν να τις επαναλαμβάνουν μόνα τους.

Πριν ξεκινήσει την καθημερινή ανάγνωση μέσα στην τάξη η νηπιαγωγός ή ο εκπαιδευτικός κάνει μια γρήγορη αναδρομή στο τι «έγινε» στο παραμύθι/ιστορία, που θα διαρκεί μια βδομάδα, και όταν τελειώσει το διάβασμα, ζητά από τα παιδιά να μαντέψουν τι νομίζουν ότι πρόκειται να γίνει αύριο.

Η μέθοδος αυτή βοηθά πολύ στο:

  • Να ενεργοποιείται η μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη, όχι μόνο στην καταγραφή των πληροφοριών της ιστορίας που άκουσε το παιδί, αλλά και στην απομνημόνευση του σωστού λεξιλογίου που άκουσε κατά την ανάγνωση τους.
  • Να εξασκείται το παιδί στην επεξεργασία νεοεισερχομένων πληροφοριών, συσχετίζοντας τις με ήδη κεκτημένες γνώσεις.
  • Να εξασκείται η φαντασία του παιδιού στο να προβλέπει την πλοκή της ιστορίας που παρακολουθεί.

Ο τρόπος που το παιδί χρησιμοποιεί το μολύβι και το τετράδιο, την ώρα που γράφει, είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλλιγραφία, αλλά και την ταχύτητα, το ρυθμό και την ποιότητα της γραφής του στο μέλλον.
Η θέση του τετραδίου και το πώς κρατά και χρησιμοποιεί το μολύβι είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει το παιδί, από την προσχολική κιόλας περίοδο.

Στην αρχή, βοηθήστε το παιδί να γράφει και να αναγνωρίζει το όνομα του – αρχίζοντας από τα αριστερά προς τα δεξιά, από το επάνω μέρος του χαρτιού και, σημειώνοντας μια κόκκινη τελεία στο επάνω μέρος τους σελίδας, για να το διευκολύνετε.

  • Ξεκινήστε ζητώντας πρώτα από το παιδί να γράψει «πατώντας» πάνω από τα δικά σας γράμματα, στη συνέχεια να γράψει κάτω απ’ αυτά, και τέλος, να συμπληρώσει τα γράμματα τα οποία λείπουν από μια λέξη.
  • Δώστε του μολύβια με «τριγωνική» λαβή και μαλακιά μύτη, που μπορεί να τα κρατήσει εύκολα και σωστά κα δε μουντζουρώνουν τα δάχτυλα του και το γραπτό.
  • Δίνετε του άφθονα χαρτιά και νερομπογιές ή κραγιόνια και πινέλα για να ζωγραφίζει – να ζωγραφίζει πολύ, όσο και όποτε θέλει. Η ζωγραφική βοηθά το παιδί να ασκηθεί στον έλεγχο του μολυβιού και αποτελεί την καλύτερη προεργασία για το γράψιμο.

Μην κάθεστε ποτέ αντικριστά από το παιδί, όταν του δείχνετε πώς να γράψει μια λέξη. Η θέση τους αυτή του δίνει μια λανθασμένη εικόνα τους φοράς κατά την οποία γράφονται τα γράμματα και μπορεί να προκαλέσετε το φαινόμενο του στρεφοσυμβολισμού στα παιδιά που έχουν ήδη προβλήματα χωρο-κατεύθυνσης.

Τα «γραπτά» του παιδιού, όσο ακαταλαβίστικά και αν είναι, πρέπει να γίνονται δεκτά και να ενθαρρύνεται συνεχώς να παρουσιάζει τη δική του «γραπτή» δουλειά. Όταν αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο γράψιμο, τότε σιγά σιγά, και χωρίς να υποτιμώνται οι όποιες προσπάθειες του, καλό θα ήταν, κάτω από τους δικές του λέξεις, να γράφονται οι σωστές. Τα γράμματα πρέπει να του υποδεικνύονται ένα ένα, ως γραφήματα και ως φωνήματα, και, κατόπιν, να τα διαβάζεται μεγαλόφωνα μαζί με το παιδί.
Επικεντρώστε, κάθε φορά, την προσοχή του παιδιού σε μία ή δύο λέξεις, ή στο φωνημικό και γραφημικό συσχετισμό ενός ή δύο γραμμάτων – ποτέ σε πολλά γράμματα ή πολλές λέξεις συγχρόνως.

  • Κύριος σκοπός της νηπιαγωγού/του εκπαιδευτικού είναι να εισάγει το παιδί στη γραφή και στην ανάγνωση, να του κινήσει το ενδιαφέρον, τον ενθουσιασμό και την περιέργεια, και όχι να το τρομοκρατήσει.

Επιμείνετε στην αναγνώριση και επανάληψη των γραμμάτων και της ονομασίας τους. Ασχοληθείτε με δύο ή περισσότερα γράμματα την εβδομάδα, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και ανάγκης κάθε παιδιού. Κάνετέ του ασκήσεις «σύμφωνο-φωνήεν» και «φωνήεν-σύμφωνο». Ακολουθήστε τη μέθοδο:


 

«Άκουσε-Δες-επανέλαβε-Κρύψε-Γράψε-Επαλήθευσε»

Ξεκινήστε με το όνομα του ή με μια λέξη που διάλεξε το ίδιο το παιδί, διαβάζοντας κάθε γράμμα χωριστά και, κατόπιν, ολόκληρη τη λέξη.
Χρησιμοποιήστε χαρτιά με γραμμές που καθοδηγούν το παιδί ως προς το μέγεθος και τη θέση του κάθε γράμματος. Η άσκηση αυτή θα πρέπει να γίνεται καθημερινά, για 5-7 λεπτά, έως ότου το παιδί δείξει να αναγνωρίζει τα γράμματα και τις συλλαβές που δουλέψατε μαζί, ανάμεσα σε άλλα γράμματα και άλλες συλλαβές.

 

Προηγούμενη σελίδα / Επόμενη σελίδα

Παιδίατρος Portal
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ
γονείς, εκπαίδευτικοί & άλλοι ενδιαφερόμενοι
Τι ΔΕΝ είναι δυσλεξία
ΟΡΑΜΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ
Μια κοινωνία, όπου τα άτομα με Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία/Δυσλεξία αναπτύσσουν τις ικανότητες τους και βιώνουν ένα ευτυχισμένο παρόν και ευοίωνο μέλλον.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ...
...στους δασκάλους και στους γονείς των μαθητών με δυσλεξία και σε όσους είναι ανάγκη να βελτιώσουν την ενσυναίσθησή τους για τους δυσλεκτικούς μαθητές.